top of page
Vyhledat

Ubližujete svému koni laskavostí?

Aktualizováno: 23. 2. 2021


Stravovací a metabolické problémy týkající se koní jsou v dnešní době znatelně jiné než problémy vyskytující se v minulosti. Toto je důsledkem změny našeho životního stylu a toho, že se více spoléháme na mechanické prostředky pro průmysl a dopravu, čímž se radikálním způsobem změnil i životní styl koní.


Koně jsou v dnešní době krmeni buď člověkem modifikovanou pastvinou, která obsahuje geneticky vybrané, stravitelné druhy rostlin určené pro dobytek a ovce, nebo jsou krmeni různými druhy vlákniny a koncentráty vybranými člověkem.


přirozený vývoj koně

Koně jsou býložravci kteří by se měli pást nejméně 18 hodin denně, jsou to tzv. "pomalí strávníci". Samotná pastva většinou neposkytne dostatek živin a proto se krmivo moderního koně doplňuje objemovými krmivy a koncentráty. Objemová krmiva (např. seno) mohou být krmena pomalu, ale díky našemu životnímu stylu koncentráty většinou zkrmujeme dvakrát denně, ráno a večer. Toto má za následek "pulzní" přívod živin s vysokým obsahem energie do zažívacího systému určeného k přijímání a trávení živin pomalu. Některé koncentráty, které obsahují hodně cukru a škrobu (NSC - nestrukturální sacharidy), zejména obiloviny, se nazývají FAST FOOD. Obecně platí, že většina koní je příliš krmena krmivy s vysokým obsahem NSC na množství práce, kterou vykonávají. Toto s sebou často nese zdravotní následky.


spjati s přírodou

Mezi tyto zdravotní následky patří:

  • vzrušivé chování,

  • obezita,

  • laminitida,

  • kolika,

  • rezistence na insulin,

  • EMS,

  • vývojové ortopedické onemocnění a mnoho dalších.

Některé z těchto výše zmíněných chorob jsou přímo spojeny s vysokou hladinou cukru a škrobu (NSC) ve stravě.


Krmeni koní se stalo komplikovaným , na trhu je veliké množství krmiv a suplementů, což většinou vede k přetížení majitele informacemi a ke krmení módními krmivy, která ve výsledku koni často nic nepřinesou a ani pro koně nemusí být vhodná.


Jak by to tedy mělo být?

Kůň se vyvinul jako býložravec určený ke spásání převážně prérijních pastvin, malých keřů a listí. Tyto prérijní trávy většinou obsahovaly zrna s malými semínky, která měla nízký obsah škrobu. Ve snaze zlepšit živočišnou produkci byly tyto staré prérijní trávy nahrazeny geneticky vybranými rostlinnými druhy které obsahují vysoké množství NSC jak v listech tak v hlavách semen. Většina moderních pastvin je založena na rostlinných druzích , které byly vyvinuty pro intenzivní produkci hovězího, skotu a ovcí.


přirozené prostředí koně

V podstatě koně potřebují:

  • Stravitelné u a pomalu stravitelnou vlákninu pro energii a pohyblivost střev

  • Vyvážené minerály a vitaminy

  • Vyvážené NSC

  • Pomalé skrmovaní živin

  • Čistou vodu

  • Stravitelné bílkoviny a aminokyseliny Stravitelnou energii a oleje

Množství každé složky je dáno tělesnou hmotností a fyziologickým stavem koně (růst, zátěž,březost, laktace). Klíčové je udržet tyto složky v rovnováze a žádnou z nich nepřekrmovat.


Děti krmí koně

Koňská krmiva jsou dnes velmi rozmanitá, od sena, které poskytuje vlákninu, až po koncentráty , které poskytují stravitelnou energii, bílkoviny, minerály a oleje. Většina koncentrátů obsahuje zrno nebo vedlejší produkt ze zrna , které obsahují stravitelné cukry a škroby (NSC). Je důležité zmínit, že každý kůň reaguje jinak na krmiva s vysokým obsahem NSC, avšak zodpovědný majitel by si měl být vědom možných účinků krmiv s vysokým obsahem NSC a zvolit krmiva s nízkým obsahem, pokud má obavy z poruch souvisejících se stravou.


Výsledkem univerzitních studii a pozorováním běžných majitelů koní byla vyvinuta nová krmiva , která mají nízký obsah cukrů a škrobů , a přesto poskytují energii potřebnou i k vrcholovém výkonu. V níže zmíněných článcích, které sem budu postupně přidávat, popíšu některé poruchy u koní, které mohou být způsobeny právě vysokým obsahem NSC. Zároveň se zde zmíním, jak koním postiženým těmito poruchami lze pomoci, jak lze poruchám předcházet a jaká je role jednotlivých výživových složek v krmivech.

  • Jednoduchá výživa koní

  • Role cukrů a škrobů

  • Úloha a význam vlákniny

  • Výběr jednoduchých a bezpečných krmiv pro sportovní koně

173 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page