top of page
Vyhledat

Laminitida - prevence je lepší než léčba!

Aktualizováno: 7. 12. 2021

Laminitida (schvácení kopyt) je komplexní onemocnění, kdy vlivem zánětu stěnové škáry kopytní kosti (zánět škárových lístků) dojde k narušení její integrity, což tlačí kost kopyta dolů a dochází tak k poškození žil, tepen celého kopyta. Schvácení kopyt způsobuje koni velkou bolest a v rozvinutých případech je často jediným humánním řešení utracení zvířete. Schvácení kopyt je druhá nejčastější příčina úmrtí u koní a toto onemocnění je opravdu něčím, čím si žádný chovatel nechce se svým koněm projít.


Naštěstí lze schvácení dobře předcházet a prevencí se mu jde bezpečně vyhnout. Klíčem k prevenci je pochopení, co je pro koně rizikové a jak se vyhnout krmivům a situacím, které by k schvácení mohly vést.


Co způsobuje laminitidu?


Dvě nejčastější příčiny laminitidy souvisí s jídelníčkem koně.


1) Překrmování krmivy s vysokým obsahem škrobu, nebo krmivy obsahujícími fruktan.

2) Krmení krmiv s vysokým obsahem škrobu koním, kteří mají sníženou schopnost regulace

hladiny glukózy a inzulinu v krvi.


Dalšími příčinami může být celkové přetížení koně, hormonální poruchy, či sepse.


Prevence laminitidy


Jak jsem již zmínil výše, schvácení kopyt se dá předejít. Níže uvedu pár bodů, při jejichž dodržení lze efektivně předejít schvácení.


Koňská kopyta
  • Nenechte svého koně trpět nadváhou, koně s přebytečnou váhou častěji trpí rezistencí na inzulin a jsou více náchylní ke schvácení

  • krmte vysokoenergetická krmiva s vysokým obsahem vlákniny - např. kokosová kopra, řepné řízky, sojové boby

  • krmiva obsahující zrno krmte jen v případech, kdy je kůň ve velmi vysoké zátěži a je to zcela nutné pro uspokojení jeho energetického výdeje. V takovém případě je vhodné takové krmivo krmit extrudované, či spařené a v maximálním objemu 0.5% hmotnosti koně za 1 krmení.

  • pokud potřebujete aby váš kůň nabral na váze a trpí výše uvedenými onemocněními, krmte mu pouze krmiva s vysokým obsahem energie a vlákniny (kokosová kopra, sojové boby, řepné řízky)

  • buďte opatrní ohledně pastvy a sena, které krmíte, mohou obsahovat vyšší podíl fruktanů a jednoduchých cukrů jako je glukóza a sacharóza

  • vojtěškové seno může vyvolat laminitidu u některých koní s metabolickými problémy. Má však nízký obsah nestrukturálních sacharidů (NSC), čímž je použitelné pro koně u kterých hrozí riziko schvácení, je však potřeba ho do jídelníčku zavádět postupně a s obezřetností, především pokud na něj váš kůň není zvyklý

  • vždy se ujistěte, že váš kůň má vyvážený jídelníček který mu dodává dostatek energie, bílkovin, vitamínů i minerálů. Správný jídelníček zlepší celkové zdraví vašeho koně a obecně snižuje riziko onemocnění

Jak může Coolstance copra pomoci?


Kokosové krmivo je pro koně trpící schvácením kopyt vhodné díky tomu, že má nízký obsah cukrů a škrobů, ale taktéž obsahuje kokosový olej, který napomáhá kvalitě kopyt a srsti. Kokosový olej má také protizánětlivé účinky. Pokud má Váš kůň problémy se schvácením kopyt, neváhejte nás kontaktovat.

1 886 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page