top of page
Vyhledat

Jak vybrat westernovou deku pro mého koně.






Jak vybrat tu správnou westernovou deku pro mého koně?


Westernové ježdění má své tradice a sedlo je pro každého kovboje či kovbojku nezbytnou součástí výbavy. Stejně důležitá je však často opomíjená podsedlová deka pod westernové sedlo. Dobrá podložka pod sedlo zajišťuje nejen pohodlí vašeho koně, ale také pomáhá chránit sedlo a rovnoměrně rozložit váhu. V tomto příspěvku se budeme zabývat různými typy westernových podsedlových dek a tím, jak vybrat tu správnou pro vašeho koně.


**Proč jsou podložky pod sedlo důležité**


Westernová sedla jsou těžká, a pokud nejsou správně polstrovaná, mohou vytvářet nežádoucí tlak na hřbet koně. Podložky pod sedlo, známé také jako sedlové dečky, plní několik zásadních funkcí:


1. **Pohodlí:** Primárním účelem podsedlové deky je poskytnout koni tlumení a pohodlí. Pomáhá snižovat tření, tlumit nárazy a předcházet odřeninám.


2. **Ochrana:** Podložka pod sedlo funguje jako bariéra mezi sedlem a hřbetem koně a chrání obojí před opotřebením.


3. **Přiléhavost:** Podložky pod sedlo mohou zlepšit přiléhavost sedla tím, že vyplní mezery a zajistí správné rozložení hmotnosti. Jsou cenným nástrojem pro dosažení vyváženého sedla.


**Typy westernových podsedlových dek**


1. **Plstěné westernové dečky:**

Plsťové westernové podsedlové deky jsou mezi jezdci již mnoho let oblíbené díky své odolnosti a tlumícím vlastnostem. Jako každý výrobek však mají i tyto deky určité potenciální nevýhody nebo negativa. Zde jsou uvedena některá možná negativa spojená s plstěnými podložkami pod westernová sedla:


1. **Zadržování tepla:** Plstěné podložky mohou zadržovat teplo, což nemusí být ideální v horkém podnebí nebo při delší jízdě. Koně se mohou cítit nepohodlně, nebo se dokonce přehřát, pokud se s nimi správně nehospodaří.


2. **Pohlcování vlhkosti:** Plsť sice může pohlcovat vlhkost, ale neodvádí ji tak účinně jako některé jiné materiály. To může vést k vlhkosti pod sedlem, která může koním způsobit nepohodlí nebo kožní problémy.


3. **Hmotnost:** Plsťové deky bývají ve srovnání s některými syntetickými materiály těžší. Tato dodatečná hmotnost může být faktorem pro jezdce, kteří dávají přednost lehkému vybavení.


4. **Různá tloušťka:** Tloušťka plstěných dek se může lišit a některé se mohou časem stlačit, což může mít vliv na přizpůsobení sedla a pohodlí jezdce.


5. **Údržba:** Plstěné deky vyžadují pravidelné čištění a ve srovnání s některými syntetickými materiály mohou déle schnout. Zanedbání správné údržby může vést k zápachu a znehodnocení.


6. **Problémy s padnutím:** Pokud nejsou plstěné podložky pečlivě vybrány, mohou ovlivnit padnutí sedla. Tloušťka a obrys podložky by měly správně odpovídat sedlu a hřbetu koně.


7. **Cena:** Kvalitní plstěné podložky mohou být drahé, což může být negativním faktorem pro jezdce s omezeným rozpočtem.


Je důležité si uvědomit, že negativa plstěných dek pod westernová sedla lze často zmírnit správnou péčí, výběrem správné tloušťky a kontury a zohledněním klimatických a jezdeckých podmínek. Mnoho jezdců navíc stále dává přednost plstěným podložkám pro jejich vynikající tlumení nárazů a tradiční pocit, takže volba nakonec závisí na individuálních preferencích a konkrétních potřebách jezdce.






2. **Gelové podložky pod sedlo:**

Westernové gelové deky pod sedlo si získaly oblibu díky svému příslibu vynikajícího tlumení a absorpce nárazů. Přestože tyto deky nabízejí řadu výhod, je pro jezdce nezbytné znát jejich potenciální nevýhody, aby se mohli informovaně rozhodnout o jejich použití.


**1. Zadržování tepla:**

Jednou z významných nevýhod gelových podsedlových dek, zejména v teplém podnebí nebo při delší jízdě, je jejich tendence zadržovat teplo. Gelový materiál může zadržovat teplo, což může způsobit nepohodlí vašeho koně a vést k problémům s pocením a přehřátím.


**2. Omezená prodyšnost:**

Gelové podsedlové deky nemusí nabízet stejnou úroveň prodyšnosti jako některé jiné materiály, jako je vlna nebo neopren. Nedostatečné proudění vzduchu může vést k hromadění vlhkosti a zvýšenému riziku podráždění kůže nebo nepohodlí vašeho koně.


**3. Hmotnost:**

Gelové podsedlové deky bývají těžší než tradiční sedlové podložky. Ačkoli to nemusí být významný problém pro volnočasové vyjížďky, pro závodní jezdce nebo ty, kteří hledají lehkou výbavu, může být vyšší hmotnost méně žádoucí.


**4. Trvanlivost a údržba:**

Gelové podedlové deky vyžadují pečlivou údržbu, aby se zabránilo jejich poškození a prodloužila se jejich životnost. Časem se může gelový materiál rozpadnout nebo se na něm mohou vytvořit žmolky, což snižuje jejich účinnost. Čištění a údržba gelových podložek může být náročnější než u jiných typů podložek.


**5. Problémy s přizpůsobením sedla:**

Gelové podsedlové deky mohou díky své tloušťce a hustotě měnit přizpůsobení sedla. Pokud není podložka správně vybrána nebo nasazena, může způsobit vznik tlakových bodů, což ovlivní pohodlí koně a může vést k bolestivosti nebo omezení pohybu.


**6. Cenovka:**

Kvalitní gelové podsedlové deky mohou být ve srovnání s některými jinými možnostmi sedlových dek poměrně drahé. To nemusí odpovídat rozpočtu každého jezdce.


**7. Osobní preference:**

Pocit z gelové podložky pod sedlo je jiný než z tradičních materiálů, jako je rouno nebo plsť. Někteří jezdci mohou dávat přednost tradičnímu pocitu a spojení, které tyto materiály nabízejí, a gelové podložky jim mohou připadat méně atraktivní z důvodu osobních preferencí.



Závěrem lze říci, že ačkoli gelové podložky pod westernová sedla nabízejí jedinečné výhody z hlediska tlumení a absorpce nárazů, nejsou bez nevýhod. Jezdci by měli při rozhodování, zda je pro ně gelová deka pod sedlo tou správnou volbou, zvážit své individuální potřeby, klimatické podmínky a styl jízdy. Správné přizpůsobení, údržba a informovanost o možných problémech mohou pomoci zmírnit tato negativa a zajistit pozitivní zážitek z jízdy jak pro koně, tak pro jezdce.





3. **Vlněné deky pod sedlo:**

Vlněné podsedlové deky jsou již dlouho oblíbené mezi jezdci pro své přirozené vlastnosti, včetně odvodu vlhkosti a prodyšnosti. Přestože tyto podložky nabízejí mnoho výhod, je nezbytné, aby si jezdci byli vědomi jejich možných nevýhod, a mohli se tak informovaně rozhodovat o jejich používání. V tomto článku se budeme zabývat některými negativy spojenými s vlněnými posedlovými dekami.


**1. Zadržování vlhkosti:**

Vlna je známá svými vlastnostmi odvádět vlhkost, ale může také vlhkost zadržovat, pokud se o ni dostatečně nepečuje. Pokud podložka navlhne a nenechá se řádně vysušit, může se na ní objevit plíseň a nepříjemný zápach.


**2. Požadavky na údržbu:**

Vlněné podsedlové deky vyžadují pravidelnou údržbu. Po každé jízdě je třeba je vyčistit a vyvětrat, aby se zabránilo hromadění potu a nečistot. Tato rutinní údržba může být ve srovnání se syntetickými nebo gelovými dečkami časově náročnější.


**3. Alergie:**

Někteří koně a jezdci mohou být alergičtí na vlnu nebo lanolin, který obsahuje. Alergické reakce se mohou pohybovat od mírného podráždění až po závažnější potíže pro koně i jezdce.


**4. Hmotnost:**

Vlněné podsedlové deky mohou být těžší než syntetické alternativy. Zatímco pro mnoho jezdců to nemusí být problém, pro ty, kteří hledají lehké vybavení, může být vyšší hmotnost méně žádoucí.


**5. Odolnost:**

Ačkoli je vlna odolná, nemusí při náročném používání vydržet tolik jako některé syntetické materiály. Vlněné podsedlové deky se mohou časem opotřebovat, v určitých oblastech ztenčit a ztratit svou tlumicí účinnost.


**6. Problémy s přizpůsobením sedla:**

Vlněné podsedlové dečky mohou ovlivnit padnutí sedla. Časem se stlačí a přizpůsobí hřbetu koně, což může způsobit problémy s padnutím sedla. Jezdci musí pravidelně posuzovat padnutí sedla i podložky.


**7. Cenové hledisko:**

Kvalitní vlněné podsedlové deky mohou být ve srovnání s některými syntetickými variantami relativně drahé. To nemusí být ideální pro jezdce s omezeným rozpočtem.


**8. Zadržování tepla:**

V horkém počasí nemusí vlněné podsedlové deky poskytovat stejnou úroveň prodyšnosti a odvodu tepla jako jiné materiály. To může vést k přehřátí a nepohodlí koně.


Závěrem lze říci, že vlněné sedlové podložky nabízejí vynikající přírodní vlastnosti, ale nejsou bez nevýhod. Jezdci by měli při rozhodování, zda je pro ně vlněná deka pod sedlo tou správnou volbou, pečlivě zvážit své specifické potřeby, klimatické podmínky a styl jízdy. Správná péče, posouzení vhodnosti a informovanost o možných problémech mohou pomoci zmírnit tato negativa a zajistit pozitivní zážitek z jízdy na koni i jezdci.






4. **Neoprenové deky pod sedlo:** Neoprenové deky jsou lehké, voděodolné a snadno se čistí. Jsou vhodné pro jezdce, kteří se často setkávají s mokrými podmínkami.


5. **Orthopedické podložky pod sedlo:** Tyto podložky jsou navrženy tak, aby poskytovaly extra podporu a pohodlí, a jsou tak vynikající volbou pro koně s problémy se zády nebo starší koně.



**Výběr správné deky pod sedlo**


Při výběru podložky pod westernové sedlo zvažte následující faktory:


1. **Jízdní disciplína:** Různé jezdecké disciplíny mohou vyžadovat specifické sedlové podložky. Například jezdci na barelových závodech mohou preferovat tenčí podložku pro lepší kontakt, zatímco trailoví jezdci mohou volit silnější, více polstrovanou podložku.


2. **Materiál:** Vyberte si materiál, který vyhovuje potřebám vašeho koně a klimatu, ve kterém jezdíte. Vlna je skvělá pro prodyšnost, zatímco neopren vyniká ve vlhkých podmínkách.


3. **Přiléhavost:** Ujistěte se, že podložka správně sedí pod sedlem a poskytuje dostatečné krytí.


4. **Tloušťka:** Tloušťka podložky by měla odpovídat vašemu stylu jízdy a tvaru hřbetu vašeho koně. Silnější podložky nabízejí větší odpružení, ale mohou ovlivnit padnutí sedla.


5. **Rozpočet:** Deky pod sedlo se dodávají v různých cenových relacích. I když je nezbytné investovat do kvality, existují možnosti, které vyhovují různým rozpočtům.


Závěrem lze říci, že dobře zvolená podložka pod westernové sedlo je zásadní součástí vaší jezdecké výbavy. Nejenže zvyšuje pohodlí vašeho koně, ale také prodlužuje životnost vašeho sedla.


Jako jezdci si uvědomujeme, jak zásadní roli hrají podsedlové deky při zajišťování pohodlí a pohody našich koní během vyjížděk. Protože si uvědomujeme rozmanitost možností podsedlových dek s jejich jedinečnými výhodami a nevýhodami, vydali jsme se ve společnosti TEQ Equestrian na cestu k vytvoření inovativních řešení, která uspokojí individuální potřeby koně i jezdce.


S ohledem na různé dostupné materiály a konstrukce jsme pečlivě vyvinuli dvě výjimečné podsedlové deky, z nichž každá řeší specifické problémy a poskytuje bezkonkurenční všestrannost.



**1. Deka pod sedlo s korekční funkcí:**


Představte si podsedlovou deku, která nejen tlumí, ale také koriguje padnutí vašeho westernového sedla. Naše podložka pod sedlo s korekční funkcí je vybavena dvěma strategicky navrženými kapsami, které umožňují vložení výplně z filcu nebo paměťové pěny. Tato důmyslná konstrukce umožňuje jezdci přizpůsobit polstrování tak, aby řešilo konkrétní tlakové body a zajistilo optimální přizpůsobení hřbetu koně.








**2. Univerzální sedlová podložka s velkou kapsou:**


Pro jezdce, kteří hledají přizpůsobivost a jednoduchost, nabízí naše Versatile Westernová deka jedinou prostornou kapsu, do které lze vložit filc nebo paměťovou pěnu. Tato konstrukce zachovává výhody přizpůsobení a zároveň poskytuje jednoduché řešení pro ty, kteří dávají přednost méně složitému nastavení.



**Klíčové výhody našich podložek pod sedlo:**


1. **Lehká konstrukce:**

Obě podsedlové deky jsou vyrobeny s důrazem na to, aby vaše jízda byla lehká a pohodlná. Použití pokročilých materiálů zajišťuje, že se váš kůň může volně pohybovat bez zbytečného objemu.


2. **Odolnost v jádru:**

Vrchní vrstva našich sedlových dek je vyrobena z balistického nylonu, materiálu známého svou výjimečnou trvanlivostí a odolností proti opotřebení. Ve spojení s bavlněnou spodní vrstvou vydrží tyto deky náročné podmínky pravidelného používání.


3. **Prodyšnost pro zpocené koně:**

Chápeme problémy, které představují zpocení koně, zejména v teplejším podnebí. Bavlněná spodní vrstva zvyšuje prodyšnost, napomáhá odvodu vlhkosti a zabraňuje nepohodlí během jízdy i po ní.


4. **Neomezené možnosti designu:**

Vyjádřete svůj jedinečný styl! Naše podsedlové deky nabízejí nekonečné možnosti designu, takže si můžete vybrat podložku, která nejen výjimečně funguje, ale také odráží váš osobní vkus.


5. **Vlastní tloušťka pro pohodlí na míru:**

Přizpůsobte pohodlí svého koně volbou tloušťky podložky na základě svých specifických potřeb a požadavků na přizpůsobení sedla. Toto přizpůsobení zajišťuje dokonalou rovnováhu mezi ochranou a volností pohybu.


Náš závazek k inovacím, trvanlivosti a spokojenosti jezdce je patrný v každém stehu našich pofsedlových dek. Ať už jste zkušený jezdec, nebo teprve začínáte svou jezdeckou cestu, naše podsedlové deky s korekční funkcí a univerzálními velkými kapsami jsou navrženy tak, aby pozvedly váš zážitek z jízdy.


Jezděte s jistotou a stylem - pro další kapitolu svých jezdeckých dobrodružství zvolte TEQ Equestrian! 🐴✨

44 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page