top of page
Vyhledat

Rýžové otruby x Coolstance

Aktualizováno: 11. 12. 2020

Porovnání krmiva z Copry a rýžových otrub


Krmíte svému koni rýžové otruby? V tomto článku je porovnáme s Coolstance Copra a řekneme si, jak koním mohou prospívat a jaké jsou jejich nevýhody a rizika při krmení.

Krmivo z kopry a rýžové otruby jsou obě vysoce energetická krmiva. Obě dvě jsou používana jako zdroj "chladné energie" a jsou krmeny pro zlepšení kondice a přibírani na váze , nebo na dodání extra energie těžce pracujícím konim.


Kokosové krmivo

Coolstance


Coolstance je vedlejší produkt při výrobě kokosového oleje, jedná se o bílou dužinu kokosu poté, co byl ohřiván a lisován , aby se olej získal. Kokosový olej je velice stabilní tropický olej , což znamená , že Coolstance není náchylný na žluknutí a udržuje si svůj nutriční stav po dlouhou dobu.


Coolstance se stal populárním krmivem pro koně před více než 20 lety. Obsahuje 8-10% oleje a 20% bílkovin. Má extrémně nízký podíl škrobu, pouhých 1.3% škrobu a méně než 12% NSC , což znamená že je bezpečným krmivem, které dodává "chladnou energii".

Obsahuje cca 15MJ stravitelné energie/kg a vysoký obsah stopových minerálů, které jsou obvykle nedostatečné v jiných krmívech včetně rýžových otrub.

Coolstance obsahuje nasycené mastné kyseliny krátkého a středně-dlouhého řetězce . Tyto kyseliny se vstřebávájí přímo do krevního oběhu , rychle se metabolizují a jsou připraveny k využití na intenzivní práci. Kyselina Laurová a Kaprylová (mastné kyseliny v kokosovem oleji) mají antibakterialni a antiviralni účinky a přispívají k posílení imunity a střevnímu zdraví.


Přírodní krmivo

Rýžové otruby


Rýžové otruby jsou vedlejším produktem při zpracování rýže. Vyrábí se při zpracování rýžoveho zrna mletím hnědé rýže na bílou. Rýžove otruby obsahují monosaturované a polysaturované mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Olej v otrubách je náchylný ke žluknutí v syrové podobě a tudíž je nutné ho stabilizovat tepelnou úpravou pod tlakem a přidáním vitamínu E. Rýžove otruby jsou populárním krmivem pro koně a obsahují cca 15-20% oleje, 20% škrobu a velké množství aminokyselin. Otruby obsahují okolo 14.9 MJ stravitelné energie /kg.


Rýžové otruby i kopra jsou krmiva krmená za obdobným účelem. Obě jsou používána k udržení dobré kondice , podporují přibývání na váze a zlepšují kvalitu srsti. Rýžove otruby mohou být použity jako náhrada obilné stravy a koně po nich neprojevují vzrušivé chování. Nicméně , Coolstance obsahuje mnohem méně škrobu (1.3% v Coolstance vs 20% v v rýžových otrubách) , což znamená , že muže být používán u více koní a s mnohem menším rizikem u koní citlivých na insulin. Také je u něj nižší pravděpodobnost, že by kůň trpěl vzrušivým chováním, nebo že by došlo k předávkování škrobem.


Coolstance je zcela bez chemie, pouze mechanicky zpracovaný a bez GMO. Olej v Coolstance je také velmi odlišný od olejů v otrubách. Zatímco Coolstance je bohatý na nasycené mastné kyseliny s krátkým a středním řetězcem které jsou stabilní a mohou být rychle metabolizovány, rýžové otruby obsahují vyšší hladinu polysaturovaných a monosaturovaných mastných kyselin s dlouhým řetězcem, které jsou méně stabilní a pomaleji metabolizivané.


Pokud však na rýžové otruby nedáte dopustit, tak mohou být podávány společně s Coolstance. Obě krmiva také mohou být krmena společně s jadrnými krmivy. Měli by se vždy zkrmovat ve spojení s dostatečným množstvím vlákniny (např v senu, nebo pastvě), čisté vody a kvalitních vitaminovych a minerálních doplňků

264 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page