top of page
Vyhledat

Proč kokosové krmivo?

Aktualizováno: 11. 12. 2020


Mnoho z vás se asi ptá, proč krmit kokosové krmivo. Kokos? Je to vůbec pro koně vhodné? Čím je krmivo vyjímečné? V tomto článku se Vám pokusím na tyto otázky odpovědět, ač se asi budu v mnohém opakovat, jelikož mnohé věci již byly zmíněny v jiných článcích zde publikovaných.


Je to vůbec přirozené?!


Setkal jsem se s názorem, že kokosové krmivo není pro koně přirozené, protože se přece neměli jak dostat ke kokosům, potažmo ke kokosové dužině. Zde musím říct, že je pravda, že koně se tradičně kokosovým krmivem nekrmili, ani se ke zdroji kokosové moučky neměli jak dostat. Je však potřeba říct, že stejně tak se nemohli dostat k mnoha jiným složkám krmiv a krmivům, která se dnes běžně používají. Pokud bychom stejnou myšlenku aplikovali na lidi, tak u nás ve středu Evropy jsme se taky jen velmi těžko mohli dostat např. k mořským rybám a plodům, které jsou dnes běžnou součástí našeho jídelníčku, nebo k bramborám, které jsme do 17. století v Čechách neznali, stejně jako kukuřici která k nám přišla až koncem 15. století. I přesto tyto potraviny patří mezi běžnou součást našeho jídelníčku. To, že je to něco nového a pro nás neznámého, neznamená, že je to špatné.


kokosové palmy

V dnešní moderní době je již mnoho studií, které dokazují prospěšnost kokosové kopry pro koně a hospodářská zvířata, avšak u nás ve střední Evropě o kokosovém krmivu néní příliš velké povědomí. Ve velké Británii, USA, Austrálii a jiných státech je kopra po dlouhou dobu značně rozšířena a mnoho chovatelů nedá na kokosové krmivo dopustit.

Také je potřeba říct, že Coolstance Copra je naprosto přírodní produkt, neobsahuje žádné přidané chemikálie ani GMO. Je to jednoduše mletá a pečená kokosová dužina. I přesto je Coolstance kompletním krmivem a je pro koně, vedle běžné pastvy a sena, vším, co z hlediska výživy potřebuje(samozřejmě musí mít kůň přístup k vitamínům a minerálům podle jeho individuálních potřeb). Mnohá jiná krmiva obsahují přidané chemické látky a GMO (často například modifikovanou sóju, nebo kukuřici), jako například:


krmivo bez chemikálií a GMO
  • Uhličitan Vápenatý - slouží ke snížení kyselosti, barvivo, proti spékání granulí anebo jako stabilizátor. Může pocházet z různých zdrojů, např. kostní moučky, ústřic, mletého vápence nebo dolomitu. Nadměrné podávání vápníku může mít i negativní vedlejší účinky.

  • Hydrogenuhličitan sodný - Hydrogenuhličitan sodný se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů, nebo k neutralizaci poleptání kyselinou. Používá se též jako náplň do hasicích přístrojů. Dá se také použít pro bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, na čištění v domácnosti i na pohlcení nežádoucích pachů.

  • Uhličitan sodný - Používá se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látka. Sám uhličitan sodný má schopnost vázat nežádoucí ionty kovů, čímž zabraňuje změnám barvy, struktury, sraženinám a žluknutí potravin.

  • Fosforečnan hořečnatý - Fosforečnan hořečnatý je hořečnatá sůl kyseliny fosforečné. Jeho využití nalezneme jako regulátor kyselosti, protispékavá látka nebo jako stabilizátor.

Coolstance nepotřebuje žádné stabilizátory a jiné podobné látky, díky obsahu nasycených mastných kyselin nepodléhá žluknutí a za správného skladování má minimální dobu trvanlivosti 24 měsíců. Z hlediska složení je tedy pro koně mnohem přirozenější než mnohá komerční krmiva.


Čím je krmivo vyjímečné?


Zdravý kůň

Především je v souladu s dnešním nastupujícím trendem krmiv s nízkým obsahem NSC - tedy cukrů a škrobů. Díky tomu u Coolstance není riziko onemocnění a problémů, souvisejících s těmito krmivy, jako je laminitida, acidóza, vzrušivé chování aj. Zároveň má Coolstance vysoký obsah bílkovin a je tedy velmi vhodný pro tvorbu kvalitní svalové hmoty u koně. Dále se v Coolstance přirozeně vyskytuje kokosový olej, který obsahuje triglyceridy středního řetězce (MCT - medium chain triglyceides), které jsou jednodušší na trávení, absorbci a využití ve srovnání s mastnými kyselinami dlouhého řetězce, které jsou obsaženy v olejích ze sóji, kukuřice, řepky, nebo oleji z rýžových otrub. MCT jsou přímo absorbovány do krévního oběhu odkud putují přímo do jater. Pro srovnání - mastné kyseliny dlouhého řetězce jsou absorbovány do lymfatických tkání a do jater se dostávají o poznání pomaleji. MCT se také více chovají jako glukóza než ostatní oleje, kokosový olej je tedy přímým a rychlým zdrojem energie použitelné při zátěži.


Přírodní kokosové krmivo

MCT v kokosovém oleji (především kyselina laurová) mají přirozené antibakteriální a antifungální účinky a působí tedy pozitivně na imunitní systém koně. Kokosový olej má také velmi pozitivní vliv na lesk a barvu srsti, stav kopyt a žíní. Díky zvýšenému obsahu tuku koník taky může hezky nabrat, je-li to potřeba.


Krmivo je také unikátní svojí univerzálností, ještě jsem se nesetkal s koněm, který by ho nemohl jíst, nebo si ho neoblíbil. Je vhodné pro všechny koně a je velmi dobře krmitelné. Může pomoci koním, kteří trpí chorobami (Cushingova choroba, EPSM, acidóza...), lze jím krmit i starší koně a koně co mají problém se zuby. Je také velmi účinné při nabírání svalů a to i v problémových partiích (oblast krku a zad).


Navíc je to dobrá věc!


Pomoc ostatním

Kokosové ořechy, které se zpracují na Coolstance vybíráme velmi pečlivě, abychom na výrobu používali jen nejkvalitnější suroviny. Kokosové palmy není třeba nijak chemicky ošetřovat a proto Coolstance zůstává zcela přírodní a bez rizika jakéhokoliv znečištění chemikáliemi. Kopru odebíráme pouze od jedné farmy z Papui-Nové Guineje, kterou vlastní firma Markam Agro. Zde se kokosová dužina taktéž mechanicky mele ve mlýně. Firma Markam Agro zaměstnává na 1200 místních obyvatel a poskytuje pro ně mnohé služby - jako je ubytování, zdravotní péče, nebo vzdělávání a celkově významně zlepšuje jejich životní úroveň. Se spoluprací počítáme i do budoucna a doufáme, že společně můžeme zlepšit výživu pro koně moderní doby a zároveň podpořit komunitu úžasných pracovitých lidí!




190 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page