top of page
Vyhledat

Krmivo a krmení koní trpících vředy

Aktualizováno: 11. 12. 2020

Jakožto zodpovědní chovatelé víme, že koně mají velmi citlivý zažívací systém. Postupujeme dle základních pravidel, krmíme méně a častěji, dáváme koni přístup k dostatku vody, udržujeme vyrovnanou rovnováhu vlákniny a energie. Známe běžné typy zažívacích problémů, kterými koně trpí. Není příliš chovatelů, kteří by neznali příznaky, předcházení a následky onemocnění jako je kolika, nebo laminitida.


Nicméně koně mají velmi složitý a citlivý zažívací systém a i chovatelé, kteří jsou při výběru krmiva a krmení velmi důkladní a opatrní, se mohou setkat se špatně krmitelným koněm, se ztrácením na váze, s opakující se kolikou, nebo jinými známkami toho, že s koněm něco není v pořádku.


Co to jsou vředy u koní (EGUS - Equine gastric ulcer syndrome)


Žaludeční vředy u koní je, stejně jako u lidí, onemocnění sliznice žaludku. Onemocnění je výsledkem poškození citlivých žaludečních stěn kyselinou, která se v žaludku neustále tvoří. Kůň má takzvaný složený žaludek, což znamaná, že žaludek koně se skládá z dvou typů sliznice - ze sliznice žlaznaté (glandulární) a bezžlaznaté (kutánní). Přechod mezi oběma typy sliznice je tvořen ostrou, jasně ohraničenou linií, která se nazývá margo plicatus. V závislosti na příčině vzniku se vředy mohou vyskytovat jak na žlaznaté, tak na bezžlaznaté sliznici. Nejčastěji se však vyskytují v okolí margo plicatus.


Trávení v žaludku


Pro koně je přirozené, aby jedli vláknité rostliny, aby jedli velké množství stravy s vysokým obsahem zrna pro ně není přirozené(vysoké NSC> 12). NSC je cukr a škrob, nestrukturovaný sacharid v potravinách. Jídlo prochází jícnem a vstupuje do horní oblasti žaludku, kde je pH obvykle 5-6, tj. není příliš kyselé. Bílkoviny a sacharidy, které jsou lehce rozpustné se zde štěpí enzymy obsaženými ve slinách. Jídlo pak přechází do kyselé žlázové oblasti, kde se rozkládá s pomocí žaludečních kyselin.


Co způsobuje žaludeční vředy?


Podle průzkumů žaludečními vředy trpí až 93% dostihových koní, 60% sportovních koní a kolem 56% hříbat.

Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit vředy, včetně stresu a parazitární infekce. Jednou z nejčastějších příčin je však strava a způsob jejího krmení. Když jsou koně krmeni stravou s vysokým obsahem zrna (vysoké NSC), cukry jsou tráveny také v oblasti bez žláz, což způsobuje velmi prudký pokles pH a vznik vysoce kyselých podmínek. Protože bezžlaznatá žaludeční stěna není proti kyselinám dobře chráněna, může být kyselinami poškozena, což způsobuje žaludeční vředy.


Jak lze problém řešit?


Zkrmování krmiv s nízkým obsahem NSC (bez obilí) je jedním ze způsobů, jak se vyhnout příčinám vzniku vředů souvisejících se stravou. Koně normálně jedí málo a často, obvykle se pasou okolo 18ti hodin denně, jsou "pomalými strávníky". Při našem moderním a rušném životním stylu je obvykle možné krmit pouze dvakrát denně, ráno a večer. To není ve skutečnosti problém když má kůň přístup k senu, které kůň jí poměrně pomalu.


Bezobilné krmivo

Problém však nastává, když po našich koních požadujeme fyzické výkony. Abychom dosáhli vysokého příjmu energie, krmíme dvakrát denně vysoce energetická krmiva často na bázi obilí, což může být základem pro skutečné problémy. Krmení krmiva s vysokým obsahem NSC dvakrát denně se nazývá krmení šokem / pulsem. Tyto vysoké dávky energie jsou rychle zkonzumovány a pro usnadnění trávení se do žaludku uvolňuje velké množství žaludeční kyseliny, a to i do horní oblasti.


Dalším faktorem komplikace s pulzním krmením je, že kůň může mít po delší dobu mezi krmením prázdný žaludek, během kterého může žaludeční kyselina klesnout na pH 2.


Prevence žaludečních vředů


Zdravý kůň

Tak jak krmit, abychom se vyhnuli vředům a stále dosáhli vysokého příjmu energie a špičkového výkonu u našich koní? Existuje několik strategií, které lze použít samostatně i v kombinaci:


  • Vyberte krmivo s nízkým obsahem zrna/ nízké NSC <12%)

  • Krmte málo a často, abyste se vyhnuli šoku z rychlého přísunu živin.

  • Vyberte pomalu stravitelná vysokoenergetická krmiva , která nezpůsobují překyselení žaludku.

  • Seno musí být stále k dispozici, aby se zabránilo stavům hladovění.

Nejlepším způsobem, jak zamezit vzniku žaludečních vředů je krmit krmiva uzpůsobená ke snížení pH v žaludku. Zároveň by se kůň neměl vystavovat žádnému stresu (například z převozu, zvýšená fyzická zátěž). Především je však potřeba vybrat krmivo s nízkým obsahem NSC, čímž se zamezí kvašení cukrů a škrobů.


Jak může Coolstance pomoci proti vředům?


Coolstance je ideálním krmivem pro koně trpícího žaludečními vředy, nebo jakožto prevence proti žaludečním vředům. Má nízký obsah NSC a zároveň vysoký obsah vlákniny. Dále Coolstance obsahuje kyselinu Laurovou, která má antibakteriální účinky (a je účinná proti H.Equorum, což je bakterie, která je jednou z možných příčin vzniku žaludečních vředů). Glutamin obsažený v Coolstance pak má probiotické účinky, které mají pozitivní vliv na trávící trakt koně.


2 179 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page