top of page
Vyhledat

Krmení CoolStance

Aktualizováno: 16. 6. 2019


Kokosové krmivo? Můj kůň to jíst nebude! Toto slýchám poměrně často, když jsem s někým o CoolStance navázal rozhovor. Ale pravdou je, že jsem se ještě nesetkal s koněm, který ho nepřijal, když přemýšlel. Je pravda, že kůň, který je zvyklý jíst zrno s vysokým obsahem škrobu a cukrů, pravděpodobně nad CoolStance ohrne nos, když náhle nahradíte jeho obvyklou hříšnou večeři miskou zdravého kokosového jídla (to samé by se dalo říct o většině z nás!). Skutečností je, že nikdo by nikdy neměl přecházet z jednoho druhu krmiva na druhé jinak než postupně. Pokud jste někdy měli koně ve volném výběhu na farmě, nebo ve stodole, víte, že pokud jde o výběr toho, co (nebo kolik) jíst, koně ne vždy vědí, co je pro ně nejlepší! V USA nabízí doporučený protokol pro zavedení Coolstance, ale nechci abyste si o krmivu dělali názor jen podle našeho tvrzení. Takže v tomto článku, budu sdílet i některé osobní příběhy o tom, jak jsme já a několik mých přátel úspěšně převedli řadu koní na Coolstance, s úžasnými výsledky.


Takže jak začít krmit Coolstance?


Dle zkušenosti víme, že většina koní nemá s Coolstancem problém, je voňavý a chutný (zeptejte se na vzorek, ať vyzkoušíte sami!). Někteří se k němu však mohou zpočátku stavět podezřívavě a nebudou ho chtít jíst. Je to pro ně přece jen něco nového. Pro takovéto vybíravce zde máme doporučený plán jak Coolstance koni představit!


Coolstance by měl být koni představen v období 10-14 dní. Nejprve ho jen přimíchávejte do krmiva, na které je kůň zvyklý. Zpočátku stačí opravdu jen hrst, aby si kůň zvykl, postupně dávku zvyšujte až si kůň na Coolstance zcela přivykne. Pro nejlepší výsledky je vhodné zcela nahradit krmivo obsahující zrno (tedy s vysokým podílem cukrů a škrobů) Coolstancem. Samozřejmě je potřeba, aby měl kůň k dispozici seno či pastvu a případně i vitamíny a doplňky, které jste mu dříve krmili. Coolstance může být krmen namočený, nebo suchý, není-li však koník zvyklý na vlhké krmení, tak mu zprvu přisypávejte jen trochu suchého Coolstancu do krmiva a až později přidávejte postupně vodu. Pro pozdější krmení, kdy už je koník na nové krmivo přivyklý je vhodnější krmit Coolstance namočený. Coolstance může absorbovat vodu do trojnásobku své váhy. Vzhledem k nízkému obsahu cukrů a škrobů ho můžete nechat namočený i několik hodin, není to však nutné. Coolstance má minimální trvanlivost 24 měsíců od data uvedeného na spodu pytle, je ho potřeba uchovávat na tmavém a suchém místě.


V dalších odstavcích Vám popíšu pár zkušeností, které mají naši američtí kolegové a klienti s krmením Coolstance.

Nejprve vám chci představit Robin a Hardyho Brownovi, kteří vlastní stáje Chainey Briar v Ridgeville, SC. Brownovi byli tak nadšeni z prvních výsledků, kterých dosáhli díky Cool Stance v roce 2011, že se stali jeho prvními prodejci na jihovýchodě. „Vzhledem k tomu, že jsme stájí nabízející lidem ustájení jejich koní, je u nás řada koní mnoha plemen, kteří byli navyklí na různá krmivva. U krmení Coolstance jsme se obvykle setkali s minimálním až žádným odporem,“ vysvětluje Hardy. „S novými koňmi začínáme jen hrstí nebo asi 1/8 šálku suchého CoolStance do jejich běžného krmiva. Někteří koně budou jídlo podezřívavě očichávat, nebo tlačit kyblík s krmivem nosem pryč, někteří koně se pokoušeli vyjídat staré krmivo, ale běžně během několika dnů sní všechno. Další dny přidávejte více Cool Stance asi až 1/2 šálku, poté přimíchejte trochu vody, aby si koně zvykli jíst mokré krmivo. Obvykle jsou do tří týdnů přepnutí na odpovídající množství pro potřebu koně. Pak sledujte transformaci!“ Mnoho lidí se zpočátku zabývá obsahem tuku v Cool Stance (9%). Ale to, co ti z nás, kteří krmí Coolstance, zjistili, je, že protože kokosová moučka obsahuje pouze triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, získáte všechny výhody zdravého oleje (například zvýšenou barvu a kvalitu srsti), aniž byste přidali nežádoucí váhu. A protože Coolstance je plný snadno stravitelných bílkovin (20%), získáte také lepší svalovou hmotu a špičkové linie.

Kit a Val, oba koně Georgian Grande (kříženec mezi Saddlebredem a Fríským koněm), kteří jsou ve vlastnictví Michaela Zeiglera, byli ustájeni v Chainey Briar od roku 2008 do roku 2014. Jak vidíte z fotografií, jsou dokonalým příkladem pozitivních změn, které byly dosaženy díky Coolstance. První foto před krmením Coolstance, druhé po krmení Coolstance.



Arabský valach Shoki, je dalším důkazem, že tuky v Cool Stance jsou bezpečné a účinné, i pro koně, kteří snadno tloustnou. Po mnoho let se u Shokiho jeho majitelka snažila kontrolovat vznikající metabolické problémy. Měl nadváhu a začal se mu usazovat tuk na krku a dělali se mu tukové polštářky za rameny. Můj veterinář byl docela znepokojen jeho váhou. Už jsem vyzkoušela řadu „nízkých škrobových“ komerčních krmiv a zvýšila jeho zátěž, to vše bez úspěchu.

Shoki po krmení Coolstance

Byla jsem nadšená, když jsem se dozvěděla, že Coolstance obsahuje ne více než 11% nestrukturálních sacharidů (NSC) a maximálně 2% škrobu! Jak vidíte z fotografií, po přechodu na Coolstance Shokimu značně klesla váha a usazený tuk na krku zmizel, ale stále si udržoval vynikající celkový stav těla a srsti. Poslední fotka vpravo ukazuje, Shokiho ve věku 26 let. Je stále fit s hezkými svaly, pořád krmen Coolstancem. Coolstance je také velmi efektivní při nabírání váhy u hubených koní.


Seznamte se s Jettem, 7 let starým valachem vlastněným Lauren Clareyovou. Jett nedávno přišel do Chainey Briar stáje jako nový strávník. Byl jedním z koní, který okamžitě a bez problémů přešel na Coolstance. Na fotografiích můžete vidět, že stav těla a srsti se Jettovi během dvou měsíců drasticky zlepšil.




Postupem času budu přidávat i to jaké výsledky má Coolstance u nás v ČR, je to na zdejším trhu zcela nové a jedinečné krmivo, ale i tak už se nám podařilo dosáhnout obdivuhodných výsledků u mnoha koní a v dalších článcích tyto výsledky zdokumentuji.

195 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page