top of page
Vyhledat

Kokosová revoluce v koňském krmivu!

Aktualizováno: 11. 12. 2020


Přírodní vývoj

Během let začali australští koňáci věřit kvalitnímu krmivu z kopry, jakožto zdroji "chladné" a využitelné energie pro jejich koně. Zjistili, že koprou lze zcela nahradit jadrnou stravu a zároveň je velice univerzálním krmivem. Nízký podíl škrobu a vysoký obsah oleje a stravitelné vlákniny dělá z krmiva ideální krmivo nezpůsobující vzrušivé chování. Kopra je populární jak v mnoha disciplínách koňského sportu, tak i při rekreačním ježdění. Kopra se efektivně využívala při nabírání váhy, pro zlepšení a udržení lesklé a zdravé srsti a zároveň nenesla rizika onemocnění spojených s vysokým příjmem škrobu, jako je například laminitida. Svými vlastnostmi a složením je také velice vhodná když kůň potřebuje nabrat kvalitní svalovou hmotu. Krmivo koním zároveň velmi chutná (ač je většinou potřeba ho koni postupně představit) a není potřeba ho dlouze máčet (je vhodné, ne však nutné, ho míchat s vodou pro lepší krmitelnost a hydrataci koně). V dalších článcích tohoto blogu Vás chci seznámit s výhodami kokosového krmiva, s důvody, proč je vyjímečné, ale i s mnoha problémy a onemocněními se kterými se u koní lze setkat.


Vždy vybírejte jen vysoce kvalitní kopru!


kokos

Ne všechno krmivo z kopry je stejné. Krmivo je vyráběno z bílé dužiny kokosových ořechů a neobsahuje žádné části kokosové skořápky. Kopra je produkována v mnoha různých státech jako třeba v Papui Nové-Guineji, Indonésii či na Filipínách. Metoda zpracování se může v mnoha případech značně lišit. Například nekvalitní asijské krmivo z kopry se většinou získává za pomoci chemikálií a může obsahovat vysokou úroveň nebezpečných aflatoxinů. Proto je velmi důležité, aby majitelé koní kupovali pouze vysoce kvalitní krmivo od osvědčeného zdroje. Naše kopra má zaručenou kvalitu, mechanicky ji zpracovává pouze jeden mlýn v Papui Nové-Guineji, výsledný produkt je zcela přírodní, bez jakýchkoliv chemikálií a GMO. Krmivo je samozřejmě rutinně testováno na aflatoxiny.


Proč je krmivo z kopry výjimečné?


Krmivo z kopry obsahuje 8-10% kokosového oleje, což ho činí unikátním krmivem. Kokosový olej je odlišný od mnoha olejů, které se používají v krmivu pro koně. Kokosový olej je nasycený a díky tomu velmi stabilní (není náchylný ke žluknutí). Zároveň také obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin středního řetězce, které poskytují dobře využitelný zdroj energie. Kokosový olej také obsahuje kyselinu laurovou , která má antifungální antimikrobiální vlastnosti, čímž může přispívat ke zlepšení imunity.

Krmivo z kopry lze krmit všem koním - chovným klisnám, koním ve vývinu, starým koním, rekreačním koním i závodním koním. U nás v Transmodalu věříme dlouholetým zkušenostem a vědeckým výzkumům odborníků na výživu, ale především věříme prokazatelným výsledkům!

116 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page