top of page
Vyhledat

Kokosový olej v koňském krmivu

Aktualizováno: 11. 12. 2020


Kokosový olej

Studie prokázaly, že nasycené mastné kyseliny mají následují účinky na koňský organismus:


Zvýšený obsah svalového glykogenu,


Zvýšenou spotřebu svalového glykogenu při lehké zátěži,


Zvýšené využití svalového glykogenu.


Nenasycené oleje (tuky) jako je olej z rýžových otrub, kukuřice, sojové boby, nebo lněného semínka tyto výše zmíněné vlastnosti nemají. Nasycené oleje (tuky) je možné získat buď právě z kokosového oleje, nebo z živočišných tuků, ty jsou však v koňských krmivech nepřijatelné. Kokosový olej je proto dobrým a krmitelným zdrojem nasycených mastných kyselin.


Jedinečné výživové vlastnosti kokosového oleje tvoří základ výživového systému Stance Equitec.


Základní klíčové výhody kokosového oleje jsou:


  • Je stabilní a odolný proti žluknutí. Jelikož se jedná o nasycenou strukturu, kokosový olej může být skladován dlouhou dobu bez nebezpečí žluknutí. Žluklé oleje snižují poživatelnost krmiva, zasahují do využitelnosti vitamínů rozpustných v tucích a mohou způsobit poškození tkáně svalů a orgánů.


koně v přírodě
  • Kokosový olej obsahuje triglyceridy středního řetězce (MCT - medium chain triglycerides), které jsou jednodušší na trávení, absorbci a využití ve srovnání s mastnými kyselinami dlouhého řetězce, které jsou obsaženy v olejích ze sóji, kukuřice, řepky, nebo oleji z rýžových otrub. MCT jsou přímo absorbovány do krevního oběhu odkud putují přímo do jater. Pro srovnání - mastné kyseliny dlouhého řetězce jsou absorbovány do lymfatických tkání a do jater se dostávají o poznání pomaleji. MCT se také více chovají jako glukóza než ostatní oleje, kokosový olej je tedy přímým a rychlým zdrojem energie použitelné při zátěži.

  • Některé z MCT (kys. laurová, kaprinová, kaprylová) v kokosovém oleji mají antibakteriální a antivirální účinky. Zajímavostí je, že žádná jiná potravina na světě neobsahuje tolik kyseliny laurové jako právě kokosový olej. Tyto mastné kyseliny mohou podpořit imunitní systém koně při boji s bakteriálními a virovými onemocněními, což vede k lepšímu střevnímu zdraví a celkově lepší kondici koně. MCT prokázaly svůj užitek v použití proti salmonelóze u kuřat, a také zřejmě mohou pomáhat koním s dysbiózou.

Kokosový olej dále může pozitivně ovlivnit výkony u koní. Studie od Pagan et al (1993) prokázala, že koně, kteří přijímali kokosový olej (oproti koním přijímajícím olej ze sóji) měli nižší krevní laktát, nižší obsah ammonia v krvi a vyšší koncentraci mastných kyselin v krvi v průběhu trysku a zahřívací fáze při průběhu standardizovaného cvičení. Toto může mít pozitivní efekt na výkon koně. Dále studie od Matsumota (1995) prokázala, že myši s kyselinami středního řetězce v oběhu se při plavání vyčerpají za delší dobu, než myši bez těchto kyselin.



76 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page