top of page
Vyhledat

Acidóza u koní, její příznaky a řešení

Aktualizováno: 11. 12. 2020


Co je to acidóza u koní?


Koně mají omezenou kapacitu na trávení škrobu v žaludku i střevech. Krmení přílišného množství škrobu může "přetížit" metabolickou kapacitu ve střevech a přebytečný škrob se nestrávený dostane do tlustého střeva, kde je kvašen mikrooganismy, které zde žijí. Tyto mikroorganismy běžně vytváří těkavé mastné kyseliny, které kůň využívá k tvorbě energie. Když koni krmíte krmivo s nestrukturálními sacharidy, přebytečné škroby v tlustém střevě začnou vytvářet kyselinu mléčnou, která způsobí rapidní pokles pH (pod pH 4) čímž se zvýší kyselost organismu - nastává acidóza.

Toto rapidní zvýšení kyselosti způsobí smrt mikrobiálních organismů , vypuštění mikrobiálních toxinů, a k sníženému kvašení v tlustém střevě. Tento stav může vést k laminitidě, kolice , špatné krmitelnosti a nedostatku vitamínu B.


Jak u koně poznám, že má acidózu?

  • Problémy s kopyty jako laminitida, Podotrochlóza (nemoc šlachy hlubokého ohýbače prstu a střelkové kosti) a onemocnění kloubů

  • Odrbávání ocasu kvůli vysoké kyselosti výkalů působící podráždění.

  • Nechutenství a průjem

  • Silný zápach výkalů způsobený množstvím uhynulé střevní flory.

  • Podráždění dutiny ústní (vředy) a citlivost zubů (zřejmé při zkrmování sena).


Obilí

Co způsobuje acidózu u koní?


Nejčastější příčinou acidózy u koní je přílišné množství zrna v jídelníčku koně. Jakékoliv krmivo obsahující zrno zvýší podíl škrobu v jídelníčku a jak jsme popsali výše, toto "přetíží" koňské zažívání a způsobí změny v bakteriální flóře tlustého střeva, jejíchž výsledkem je tvorba kyseliny mléčné a následně acidóza.


Jak jídelníček pomáhá při acidóze u koní?


Jídelníček s menším množstvím škrobů a fruktanů a nejlépe bez zrna může být lepší na zažívání a je zároveň vyváženější a přirozenější. Některá krmiva obsahují zrno aby byla lépe stravitelná, kokosové krmivo je však 100% bez zrna a obsahuje nízký podíl cukrů a škrobů (11% nestrukturálních sacharidů).


Doporučený jídelníček pro koně trpící acidózou

láska ke koním

Koně potřebují snadno přístupnou energií, jak na tělesné funkce, tak na výkony. Většina sena a běžné pastvy poskytuje dostatek snadno přístupné energie pro správné fungování organismu a pro lehké aktivity u většiny koní. Koně však nedokáží sníst dostatek na to, aby získali dostatek energie na zvýšené výkony. Většina koní vykonávajících těžkou práci musí být dokrmovaná, aby získali dostatek energie. Většina tradičních krmiv obsahuje zrno či jiné produkty vyrobené ze zrna - tato krmiva obsahují nestrukturální sacharidy , tedy cukr a škrob. Překrmování těmito krmivy, spojené s nedostatkem aktivity je hlavní příčinou mnoha metabolických problémů jako laminitida, kolika, EMS a vzrušivé chování.

Pro prevenci acidózy u koní volte krmivo s vybalancovaným profilem nestrukturálních sacharidů (cukry a škroby) a jiných zdrojů energie (jako např. olej a vláknina). Pokud Váš kůň trpí acidózou, nahraďte zrno v jeho jídelníčku jiným krmivem s nízkým obsahem cukrů a škrobů.

832 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page